Wichrowe Wzgórze!

Od tygodnia jesteśmy szczęśliwymi mieszkańcami Osiedla Wichrowe Wzgórze. Oczywiście natychmiast zaczęliśmy się przygotowywać do uruchomienia tutaj Długiego Stołu.
Dzisiaj, na skalę na razie symboliczną, udało się wyprodukować pierwsze słoiki. Jutro tylko ometkować i hurra!

Dzisiejsza produkcja:

  1. Janginizowany dżem z gruszek i bananów (mieliśmy w zamrażarce), doprawiony korzennie, z czarnym sezamem. 7 słoików.
  2. Kalafior kiszony z zielem angielskim, czosnkiem i nasionami kopru. Trzy słoiki, ale takie większe.
  3. Passata pomidorowa z podsmażaną cebulką, czosnkiem, kminem rzymskim, zielem angielskim, garam masala, solą i papryką słodką wędzoną. Tylko 4 słoiki. 🙁
  4. Trzy słoiki bakłażana duszonego z cebulą, resztką passaty i sosem chili.
  5. I całe wiaderko obierek na kompost (ktoś chce?)

Zgodnie z zasadami, jedna czwarta idzie do konsumpcji przez przetwórców, a reszta „na magazyn” na co najmniej trzy miesiące. Jeśli nie będzie jakiegoś kryzysu po drodze, to po odstaniu swojego czasu w magazynie, słoiki zostaną rozdane jako pomoc solidarnościowa dla osób spoza Długiego Stołu.

Chcesz się przyłączyć? Chcesz założyć Długi Stół w swojej społeczności? Odezwij się do nas — pomożemy. A oto nasza ulotka informacyjna:

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x