Tydzień „zero”

Zaraz po niedzielnym spotkaniu zaczęliśmy działać. Oto, co wydarzyło się w „zerowym” tygodniu działalności Długiego Stołu na Łazarzu.

Wtorek

Zbiórka: dużo cukinii, ziemniaki, ogórek, trochę kalafiora, 9 chlebów.
Dokupiliśmy: sól, koper, chrzan, zioła, papryka wędzona, olej rzepakowy.

Przerobiliśmy
— Cukinia i ogórki kiszone (15 litrów) — za tydzień do przełożenia do słoików, za kolejny do wydania/pasteryzacji.
— zupa warzywna 2,5 litra (do sterylizacji i bieżącego wydawania)
— kalafior kiszony 1 słoik. Do konsumpcji wewnętrznej.

Chleby: 1 zjedzony, 8 trafiło do Jadłodzielni

Czwartek

Zbiórka: dużo marchwi, cebuli, trochę cukinii. Kapusta* różnych rodzajów. Czarne winogrona.
Dokupiliśmy: ziemniaki, cukier, pomarańcze, cytryny, imbir, kumin, goźdzki, kurkumę, estragon, kostki rosołowe.

Chleb: 8 bochenków — do jadłodzielni.

Przerobiliśmy
— Syrop winogronowy (5 małych słoików) — najlepiej na prezenty, po testach organoleptycznych.
— Zupa-krem ziemniaczana z estragonem, imbirem, kolendrą, cebulą, czosnkiem, bulionem z kostki (7 słoików)
— Dżem marchewkowy z pomarańczą, cynamonem, kardamonem i gałką muszkatołową (11 mniejszych słoików)
— Kapusta kiszona ok. 5 litrów (na za dwa tygodnie).

Na przyszły tydzień

We wtorki i czwartki, od 14 do 16, stawiamy nasz Długi Stół w Inkubatorze Kultury Pireus (Głogowska 35). Będziemy tam wydawać jedzenie zainteresowanym osobom, przyjmować ewentualne dary, zwozić, co zbierzemy w terenie i rozmawiać z każdym, kto chce o Długim Stole porozmawiać. Zapraszamy szczególnie tych, którzy chcieliby pomóc w rozwoju inicjatywy.

Kontakt jak zwykle tędy, albo na tel. 787868235 (także WhatsApp, Telegram i Signal)

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x